FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL ORCHESTRELOR RADIO  ”RADIRO”

 Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo” – singurul festival dedicat orchestrelor radio din Europa și din lume – este produs și organizat de Radio România începând din anul 2012.

Organizat o dată la doi ani, Festivalul ”RadiRo” a reușit performanța de a deveni un reper bine individualizat pe agenda națională și internațională a evenimentelor muzicale de profil, aducând la București, în cele trei ediții desfășurate până acum (2012,2014 și 2016), orchestre de primă mărime ale radiourilor publice din Europa și Asia. Având  în vedere lipsa, la nivel internațional, a unor manifestări de același tip și de aceeași anvergură, focalizate în exclusivitate asupra activității orchestrelor și corurilor radiodifuziunilor publice, Festivalul urmărește consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase ansambluri radio internaționale, care să încurajeze schimburile interculturale și să promoveze proiectele muzicale ale acestora.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio. Iar începând cu ediția 2016, concertele au fost preluate și de ABU (Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific).

 

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo” – ediția I (2012)

  • 7 zile de festival
  • 4 orchestre simfonice radio europene
  • 12 concerte simfonice și camerale
  • Director de onoare – celebrul pianist și dirijor Christian Zacharias

 Prima ediție a Festivalului ”RadiRo”, produs de Radio România, a avut loc la București, în perioada 23 – 29 septembrie 2012, cu scopul declarat de a oferi publicului din România o alternativă viabilă la Festivalul Enescu, de un nivel muzical și cultural comparabil în termeni de organizare, calitate și ținută culturală și muzicală. ”RadiRo” – ediția I, a adus pe scena Sălii Palatului, trei dintre cele mai importante orchestre radio din Europa – BBC Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France și Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, alături de Orchestra Națională Radio, gazda evenimentului. În paralel cu concertele simfonice, a avut loc, la Sala Radio, seria de concerte camerale la care au participat, alături de Orchestra de Cameră Radio, cvartelele ”Ad Libitum” și ”Voces”. Printre soliștii și dirijorii invitați s-au numărat violonișii Maxim Vengerov și Alexandru Tomescu, pianiștii Dan Grigore și Luiza Borac, dirijorii de renume internațional Juraj Valcuha, Jukka-Pekka Saraste, Horia Andreescu, alături de directorul de onoare al Festivalului – Christian Zacharias. ”RadiRo” 2012 a fost produs de Radio România, în coproducție cu Primăria Capitalei și TVR și organizat de ARTEXIM.

 

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo” – ediția a II-a (2014)

  • 8 zile de festival
  • 5 orchestre simfonice radio europene
  • Director de onoare – celebrul dirijor român Cristian Mandeal

 

In perioada 20 – 27 septembrie 2014 s-a desfășurat, de această dată la Sala Radio, cea de a II-a ediție a Festivalului ”RadiRo”, care a însemnat, firesc, o evoluție față de prima ediție, atât din punctul de vedere al numărului de orchestre radio europene participante, cât și al consolidării reputației evenimentului. La această ediție au susținut concerte Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart și Orchestre National de France, alături, bineînțeles de Orchestra Națională Radio, soliști și dirijori de primă mărime din Europa și SUA. Directorul artistic al ”RadiRo” 2014 a fost reputatul dirijor român Cristian Mandeal, iar programul festivalului a fost dedicat compozitorului german Richard Strauss, în anul aniversării a 150 de ani de la naștere.

 

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo” – ediția a III-a (2016)

  • 9 zile de festival
  • 6 orchestre simfonice radio, dintre care 5 porchestre europene și în premieră o orchestră din Asia
  • Director de onoare – celebrul dirijor Kristian Jarvi

 Cea de a III-a ediție a Festivalului ”RadiRo” s-a desfășurat la Sala Radio între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 și a reprezentat o premieră în privința deschiderii către piața muzicală din Asia, prin participarea Orchestrei Simfonice din Shenzhen – China. Alături de aceasta, au participat în Festival alte 5 orchestre radio: Orchestra Simfonică Radio NRK din Norvegia, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Leipzig MDR, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Austriece ORF, BBC Concert Orchestra, alături de gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio. Kristian Jarvi, directorul artistic al festivalului menționa, demonstrând necesitatea unui astfel de eveniment în sfera artistică europeană și internațională: ”Festivalul ”RadiRo” a devenit un adevărat hotspot, locul de întâlnire al celor mai prestigioase orchestre radio din întreaga lume”.

 

 

 Ediția a IV-a Festivalului ”RadiRo” se va desfășura în perioada 18 – 25 noiembrie 2018, Radio România dorind să marcheze astfel, cele două evenimente importante ale acestui an – aniversarea împlinirii a 90 de ani de existență a postului public de radio (1 noiembrie) și aniversarea Centenarului României (1 decembrie).

Ediția 2018 va include și o premieră – o serie de concerte de jazz susținute de Big Band-uri ale radiodifuziunilor publice din Danemarca, Croația și bineînțeles, România. Vedeta acestei serii de concerte va fi, incontestabil, Aura Urziceanu, care va reveni în România după mai mulți ani, special pentru a cânta în fața publicului Festivalului ”RadiRo” și pentru ascultătorii de radio din România și din toate țările membre ale Uniunii Europene de Radio.

  • 8 zile de festival
  • 5 orchestre simfonice radio și 3 Big Banduri – în premieră la RadiRo
  • 2 săli de desfășurare – Sala Radio (concerte simfonice 18-25 noiembrie)

                 Sala Auditorium a MNAR (concerte de jazz 21 – 24  noiembrie)

La sala Radio vor concerta: BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), MDR Symphony Orchestra din Leipzig (Germania) – cea mai veche orchestră europeană, RTÉ National Symphony Orchestra (Dublin), Orchestra della Svizzera Italiana -Lugano, alături, bineînțeles de gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio România. Iar la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, seria de jazz Îi va avea ca protagoniști pe membrii a trei orchestre de jazz din Europa – Big Bandul Radio Danemarca, Orchestra de Jazz a Radioteleviziunii Croate și Big Bandul Radio România.

Printre invitații care vor concerta în Festivalul ”RadiRo” se numără dirijori și soliști pe primă mărime ai scenelor internaționale: dirijorii Vladimir Ashkenazy, Frederic Chaslin, Natalie Stutzmann, Jean-Claude Casadesus, Robert Trevino, pianiștii Mihai Ritivoiu – laureat al Concursului Internațional G. Enescu, David Fray, Javier Perianes, violoncelistul Andrei Ioniță – una dintre vedetele tinerei generații, câștigător al Marelui Premiu la prestigiosul concurs Ceaikovski.