Cu o viziune muzicală flexibilă și inovatoare, Orchestra Filarmonică BBC are sediul la Salford, în Marea Britanie, și se bucură astăzi de o apreciere unanimă la nivel internațional. Animată de ideea de a face muzica clasică accesibilă publicului, orchestra se remarcă printr-o spectaculoasă abordare a repertoriului, inserând în canonul clasic și lucrări de muzică contemporană sau mai puțin prezentă în programul altor orchestre.

Fiind una dintre cele 6 orchestre și coruri ale BBC, ansamblul susține peste 100 de concerte pe an, difuzate pe BBC Radio 3, înregistrate în studioul MediaCityUK, BBC North, construit special cu acest scop, în Salford Quays. Anual, peste 5000 de persoane asistă la concertele susținute gratis de orchestră. Pasiunea cu care și-a propus să apropie noile generații de muzica clasică se reflectă în colaborările cu Clean Bandit, The 1975, Jarvis Cocker, Will Young, The Courteeners, Rag’n’Bone Man, Elbow și The xx.

Orchestra înregistrează în propriul studio, iar discografia de până acum cuprinde peste 250 de albume pentru casa de discuri Chandos, cu vânzări de peste 1 milion de exemplare.

Orchestra Filarmonică BBC concertează în partea de nord a Marii Britanii, dar și în alte zone – în mod frecvent la Leeds, Hanley, Kendal, Hull, Sheffield, Blackburn, Carlisle și Nottingham, susține concerte ca orchestră în rezidență la Bridgewater Hall din Manchester, precum și la Royal Albert Hall, în cadrul BBC Proms. Realizează turnee în Europa și Asia, a concertat în America și China, iar în 2011 se afla în turneu în Japonia chiar în perioada în care au avut loc cutremurul și tsunami-ul care au lovit Țara Soarelui Răsare.

 

 

  • credit foto: Jenny Whitham