Descris de publicaţia The Times  drept „unul dintre cei mai captivanţi violoncelişti care s-au afirmat în ultimul deceniu”, Andrei Ioniţă a câştigat premiul I la Concursul Internaţional Ceaikovski în 2015 şi premii la competiţiile ARD, Emanuel Feuermann şi Aram Khachaturian. În 2016 a fost desemnat „BBC New Generation Artist” pentru perioada 2016-2018.

Andrei Ioniţă a interpretat concerte alături de Filarmonica din München, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra  Teatrului Mariinsky și Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică Radio din Viena şi Orchestra Filarmonicii din Tokyo.  A colaborat cu dirijori precum Valery Gergiev, Mikhail Pletnev şi Nicholas Collon. Recenta stagiune a inclus un concert la Carnegie Hall, debutul la Wigmore Hall , precum şi apariţii la Festivalul de la Verbier sau Konzerthaus Berlin.

Andrei Ioniţă interpretează pe un instrument de colecţie  Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671)  oferit prin generozitatea fundaţiei  Deutsche Stiftung Musikleben.

 

 

 

 

 

  • credit foto: Nikolaj Lund